Bedrijfsbezoek aan RF-Kit
In 2019 ontmoetten we Reinhard Förtsch (DH3NAB ) op de Hamvention in Xenia (Ohio). Hij was daar op uitnodiging van DX Engineering, de bekende dealer van amateur-apparatuur die op dat moment de distributeur in Amerika was van de HF (+ 6 meter) solid state lineair die Reinhard’s bedrijf RF-Kit maakt: de RF2K-S.
Tijdens onze ontmoeting nodigde Reinhard ons uit om eens een keer bij zijn bedrijf langs te komen. De COVID pandemie zorgde ervoor dat we de uitnodiging een poosje in de spreekwoordelijke ijskast hebben moeten zetten, maar begin februari was het zover. Om 6 uur ’s ochtends vertrokken Hans (PE1KWH), Gerard (PA0PIW) en Gert (PA2LO) voor een autorit van Amersfoort naar het plaatsje Gräfenberg in de Duitse deelstaat Beieren, een rit van ruim 600 kilometer.
RF-Kit is geen onbekende voor ons: Hans heeft in de afgelopen jaren meerdere lineairs van RF-kit in elkaar gezet en afgeregeld en Gerard is in de afgelopen jaren de trotse eigenaar geweest van zowel de RFK2-S als de voorloper daarvan, de RF-2K+.
Na het middaguur komen we aan in Gräfenberg. Daar worden we hartelijk met een bak koffie ontvangen door Reinhard. Natuurlijk is er door ons een kleinigheid meegenomen: een doosje met typisch Hollandse producten zoals Heineken, stroopwafels, drop, een stuk Oud-Amsterdam kaas en (natuurlijk!) Wilhelmina pepermunt.
Voor zijn pensionering was Reinhard beroepsmatig actief in de wereld van de (mobiele) telecommunicatie. Zijn professioneel opgedane kennis heeft hij meegenomen in de ontwikkeling van een lineair op basis van BLF-189XRB LDMOS-transistoren. Samen met Wolfgang Baumgaertel (DL7NB) ontwikkelde hij, in eerste instantie voor amateurs in zijn DARC-afdeling B26 (Ortsverband Forchheim), een bouwpakket op basis waarvan andere amateurs een soortgelijke lineair konden nabouwen. Weten we meteen waarom sommige amateurs het product van RF-kit aanduiden met “de PA B26”. De RF2K-S die vandaag de dag geleverd wordt door RF-kit heeft niet veel meer met zelfbouw te maken: het is tegenwoordig een afgebouwde amplifier waar de koper alleen nog een kabel moet vast solderen, een Raspberry PI aan toe moet voegen en de software moet installeren.
RF-kit is een kleine onderneming, waar Reinhard zelf verantwoordelijk is voor de assemblage. De bijna ongeveer 200 lineairs die per jaar worden gemaakt, vinden over heel de wereld aftrek. In zijn laboratorium laat Reinhard ons het assemblage proces zien en informeert hij ons over hoe de lineairs afgesteld worden. Op zijn desk staat een exemplaar dat binnenkort naar een amateur op de Falkland Islands zal worden verzonden.
Omdat Gerard nieuwsgierig is of zijn eigen exemplaar nog steeds aan de fabrieksspecificaties voldoet, wordt deze aan de meetapparatuur gehangen. Reinhard begint met het uitlezen van het log. Goedkeurend kijkt hij naar het log en complimenteert Gerard met hoe hij met zijn lineair omgaat. In het log zien we alle gebruiksinformatie: de gebruikte frequenties, de duur van iedere uitzending, de SWR op dat moment, het instuurvermogen, de output…het log is één “big brother is watching you”. “Hard nodig om bij eventuele problemen na te kunnen gaan wat er is gebeurd” geeft Reinhard aan. Mopperend geeft hij aan dat hij de laatste tijd veel logs ziet waarbij alleen maar transmissies van rond de 14 seconden te zien zijn: FT8. Reinhard: “Blij om te zien dat jij zelf contacten maakt en dat niet alleen door je computer laat doen.” Duidelijk dat Reinhard geen fan is van deze populaire digitale mode.
Als tip geeft hij Gerard mee dat hij bij gebruik van de lineair eigenlijk meer dan 400 watt vermogen zou moeten maken: “Dan werkt de lineair veel efficiënter!” Vervolgens laat hij zien dat de versterker moeiteloos grote vermogens kan afgeven: “Kijk, dit is key down en dat kan dit apparaat lang volhouden voordat hij ook maar een beetje warm wordt”, klinkt het trots. Reinhard vertelt dat de software voor de RF2K-S voortdurend in ontwikkeling is: “Gebruikers komen met steeds nieuwe ideeën en waar mogelijk proberen we die in de software te verwerken.”
Na nog wat te hebben doorgepraat over de ontwikkelingen in de amateurwereld wordt het tijd om afscheid te nemen. Reinhard gaat zijn koffer pakken om naar de HamCation in Orlando te gaan en wij hebben nog een lange rit terug naar Nederland voor de boeg. Rond 22.00 uur zijn we weer terug in Amersfoort en kijken terug op een leuke dag en een nuttig bedrijfsbezoek.
Gert (PA2LO)