Dodenherdenking 4 mei 2022

Na twee jaar ‘schuilen voor Corona’, waren er in het hele land weer dodenherdenkingen. Dit keer met een extra dimensie; door de recente gebeurtenissen in de Oekraïne, voor velen een inkleuring van ons zwart-wit beeld van de tweede wereldoorlog.

Dodenherdenking Leusden


Voor mij ook een beetje een ‘therapeutische’ afsluiting van een periode van onderzoek naar de achtergronden van onze radioamateurs, die als gevolg van oorlogsgeweld omgekomen zijn. Om die reden vond ik het toepasselijk om één van hen te gedenken op de fusillade-plaats ‘Jannetjesdal’ op de Leusderheide. In mijn overzicht tabel in Electron mei 2022 (blz. 209) lees ik voor Leusden één naam: C.F. van den Berg.

Met circa 100 personen (waarvan ik er geen één kende) was het een mooie bijeenkomst. Sprekers waren van de organisatie (kamp Amersfoort) en een voormalig directeur van het NIOD. Om 14:00 uur werd ’taptoe’ geblazen, gevolgd door een minuut stilte.
Indrukwekkend was het moment toen de aanwezigen het Wilhelmus zachtjes meezongen.

Bij het defilé dat volgde heb ik een geplastificeerde stamkaart van C.F. van den Berg onder enkele rozen geschoven.

Dodenherdenking Hilversum

‘s Avonds vond in Hilversum voor mij nog een bijzondere bijeenkomst plaats. Ik zou de opgespoorde nabestaanden ontmoeten van een aantal Postume VERON Ereleden! En wel de familie van C.A. Gehrels (PAøQQ), J. Klingen (PAøXL) en J. Thijssen.

Om 20:00 uur werd ook hier ‘taptoe’ geblazen, gevolgd door twee minuten stilte. Hier geen ‘Wilhelmus’ maar vogelgeluiden uit de omringende bossen.

De ceremonie werd voortgezet met twee boeiende herdenkingstoespraken; waarbij de algemeen voorzitter van de VERON Remy Denker (PAøAGF) samen met de algemeen secretaris van de VRZA Henk Smits (PE1KFC) om beurten een deel van het verhaal over het radioverzet uiteenzette. Voor veel van de circa 30 aanwezige was dit een eerste kennismaking met een onbekend stukje geschiedenis uit de tweede wereldoorlog.

De kleindochter van OM Gehrels mevrouw K. Del Bello, sprak namens de familie een indrukwekkende rede uit, die ook voor de andere families zo zeer herkenbaar was; ‘bij ons thuis werd niet over de oorlog gesproken.’ Bij het uitruimen van het ouderlijk huis was het voor de (klein)kinderen een aanleiding om eens zelf op onderzoek uit te gaan. Gelukkig vond men de VERON op internet en kon ‘1940 – 1945’ ook ingevuld worden.

De bijeenkomst werd toepasselijk afgesloten met het leggen van bloemen, gevolgd door een defilé langs het monument voor de gevallen radioamateurs.

Op de foto van links naar rechts de voorzitter van de VERON Remy Denker (PAøAGF), alg. secretaris van de VRZA Henk Smits (PE1KFC), afd. penningmeester VERON A15 ’t Gooi René Verhaaf (PE1GDP) en trompettist John Bessems.

Voorafgaande en na afloop van de bijeenkomst was er gelukkig voldoende tijd om bij te praten in de koffiecorner van de gastheer: KPN B2B Broadcast Services.

Eddy (PAøRSM) / Foto’s: Leusden: Eddy Krijger; Hilversum: Bob Krijger.

 


De video van deze herdenking kunt u hier vinden: