Luisteren naar SAQ 100 jaar

Dankzij OM Tjalling (PE1RQM) kwam ik erachter dat het VLF-station SAQ in zuid Zweden dit jaar eenmalig op 1 december zou uitzenden. Dit zendstation heeft de oudste nog werkende zender ter wereld, een mechanische zender voorzien van een elektromotor en actuator, een soort van generator maar dan voor 17,2 kHz. Ter ere van de eerste uitzending 100 jaar geleden, op 1 december 1924, zou de zender weer opgestart worden om een boodschap aan allen uit te zenden, een z.g. QST.  Normaal komt het station maar twee keer per jaar in de lucht, namelijk in juli op Alexanderson-dag (ter ere van de ontwerper van het station) en op 24 december met een kerstboodschap. Het hele feest is live op internet te volgen en begint meestal met een intro over het station, waarna het opstarten begint. Diverse pompen en beveiligingen worden dan aan of uit gezet, waarna de alternator bij geschakeld wordt. Deze moet precies op de goede frequentie lopen voordat de eigenlijke zender gebruikt kan gaan worden.

Daar ik al een keer een uitzending beluisterd heb, zie het artikel op deze site, vond ik dat het nu maar eens met andere middelen moest. Op de Ham Radio beurs in Friedrichshafen heb ik een VLF-converter kunnen kopen, na een tip van Dick (PA0MBR), die ook mee was. Het is een bouwsel van Heathkit, een HD-1420. Ook heb ik op diezelfde beurs een fraaie Elecraft K1 kunnen kopen. Deze setjes zijn er in twee varianten, als twee- en vierbander. Bij het bestellen moest je vooraf opgeven welke banden je wilde hebben. Mijn K1 is een tweebander en heeft de 80 en 15 meterband. Nu wil het toeval dat mijn VLF-convertor de VLF-band omzet naar 3500kHz. EN, wat grappig is, de kastjes zijn even groot. Dat moest dan het station worden.

Van de vorige keer had ik de raamantenne nog bewaard, zei het in gedemonteerde versie. Het leek me slim om eerst maar eens vooraf de boel te testen. Als meetzender heb ik ‘de toonfiets’ gebruikt, een stokoude HP toongenerator met daaraan een soort loop-antenne geknoopt. Met een beetje vermogen kwam dat signaal goed door op de ontvanger met een meettouwtje als antenne. Daarna werd de eigenlijke antenne weer opgebouwd. Gelukkig had ik alle delen genummerd, zodat er niet gepuzzeld hoefde te worden. Wel een dingetje is het wikkelen van de antennedraad. Ik gebruik alle vier mijn haspeltjes montagedraad daarvoor. De kleuren rood, zwart en groen zijn dan de hoofdspoel en wit is de koppellus. Ik heb er nu 161 wikkelingen op zitten, word elk jaar minder, want ik bouw nog wel eens wat. De koppellus heeft 10 windingen en als condensator gebruik ik een viervoudige afstem-C en één of meer vaste condensatoren, zie het plaatje bij mijn vorige verhaal.

Nu de antenne klaar was, moest deze gecontroleerd worden of de piek nog binnen het afstembereik valt. DAT deed hij wel, MAAR, er was wel erg veel storing in de shack aanwezig. Daarom besloten om het hele spulletje naar buiten te sjouwen, het regende gelukkig toen even niet. Maar, ook buiten was de storing keihard. Tja, de enige manier om toch nog wat te kunnen horen was de ‘verkas naar het veld’ truc toe te passen. Een paar weken geleden mocht ik op een klein weilandje buiten het dorp vertoeven en dat moest het dan maar weer worden. Van de eigenaren natuurlijk weer toestemming gekregen en om 10 uur maar op weg naar mijn A-locatie, zoals dat vroeger heette. Aldaar was het station snel opgebouwd. Wat een verademing zeg als je gewoon GEEN storing hoort. Om even voor elven, lokale tijd, hoorde ik al V V V DE SAQ seinen, precies op frequentie.

Eigenlijk was het experiment toen al geslaagd voor me…maar je blijft luisteren naar de uitgezonden boodschap. Die wordt met de hand geseind, maar dat is bijna niet te horen, zo strak als die operator seint. Na de boodschap was alles nog sneller ingepakt en na nog een kopje koffie kon ik  voldaan weer terug naar huis. Via internet mijn luisterrapport ingestuurd en binnenkort krijg ik dan een mailtje met mijn QSL-kaart. De antenne blijft nog even in elkaar, wachtend op de uitzending van 24 december as. Daarna moet alles weer terug op de haspeltjes en de antenne weer los genomen worden. Ik wil nog wel een keer een vergelijk doen, de oude setup en deze nieuwe setup in combinatie met een raamantenne en actieve antenne a la PA0RDT. Mocht iemand dit ook eens willen doen, ‘schiet mij aan’ tijdens onze bijeenkomsten en ik kan je van alle info voorzien.

Best 73es t u, Rick PA5NN