Dankzij OM Tjalling (PE1RQM) kwam ik erachter dat het VLF-station SAQ in zuid Zweden dit jaar eenmalig op 1 december zou uitzenden. Dit zendstation heeft de oudste nog werkende zender ter wereld, een mechanische zender voorzien van een elektromotor en actuator, een soort van generator maar dan voor 17,2 kHz. Ter ere van de eerste uitzending 100 jaar geleden, op 1 december 1924, zou de zender weer opgestart worden om een boodschap aan allen uit te zenden, een z.g. QST. Normaal komt het station maar twee keer per jaar in de lucht, namelijk in juli op Alexanderson-dag (ter ere van de ontwerper van het station) en op 24 december met een kerstboodschap. Het hele feest is live op internet te volgen en begint meestal met een intro over het station, waarna het opstarten begint. Diverse pompen en beveiligingen worden dan aan of uit gezet, waarna de alternator bij geschakeld wordt. Deze moet precies op de goede frequentie lopen voordat de eigenlijke zender gebruikt kan gaan worden.
Daar ik al een keer een uitzending beluisterd heb, zie het artikel op deze site, vond ik dat het nu maar eens met andere middelen moest. Op de Ham Radio beurs in Friedrichshafen heb ik een VLF-converter kunnen kopen, na een tip van Dick (PA0MBR), die ook mee was. Het is een bouwsel van Heathkit, een HD-1420. Ook heb ik op diezelfde beurs een fraaie Elecraft K1 kunnen kopen. Deze setjes zijn er in twee varianten, als twee- en vierbander. Bij het bestellen moest je vooraf opgeven welke banden je wilde hebben. Mijn K1 is een tweebander en heeft de 80 en 15 meterband. Nu wil het toeval dat mijn VLF-convertor de VLF-band omzet naar 3500kHz. EN, wat grappig is, de kastjes zijn even groot. Dat moest dan het station worden.
Van de vorige keer had ik de raamantenne nog bewaard, zei het in gedemonteerde versie. Het leek me slim om eerst maar eens vooraf de boel te testen. Als meetzender heb ik ‘de toonfiets’ gebruikt, een stokoude HP toongenerator met daaraan een soort loop-antenne geknoopt. Met een beetje vermogen kwam dat signaal goed door op de ontvanger met een meettouwtje als antenne. Daarna werd de eigenlijke antenne weer opgebouwd. Gelukkig had ik alle delen genummerd, zodat er niet gepuzzeld hoefde te worden. Wel een dingetje is het wikkelen van de antennedraad. Ik gebruik alle vier mijn haspeltjes montagedraad daarvoor. De kleuren rood, zwart en groen zijn dan de hoofdspoel en wit is de koppellus. Ik heb er nu 161 wikkelingen op zitten, word elk jaar minder, want ik bouw nog wel eens wat. De koppellus heeft 10 windingen en als condensator gebruik ik een viervoudige afstem-C en één of meer vaste condensatoren, zie het plaatje bij mijn vorige verhaal.
Nu de antenne klaar was, moest deze gecontroleerd worden of de piek nog binnen het afstembereik valt. DAT deed hij wel, MAAR, er was wel erg veel storing in de shack aanwezig. Daarom besloten om het hele spulletje naar buiten te sjouwen, het regende gelukkig toen even niet. Maar, ook buiten was de storing keihard. Tja, de enige manier om toch nog wat te kunnen horen was de ‘verkas naar het veld’ truc toe te passen. Een paar weken geleden mocht ik op een klein weilandje buiten het dorp vertoeven en dat moest het dan maar weer worden. Van de eigenaren natuurlijk weer toestemming gekregen en om 10 uur maar op weg naar mijn A-locatie, zoals dat vroeger heette. Aldaar was het station snel opgebouwd. Wat een verademing zeg als je gewoon GEEN storing hoort. Om even voor elven, lokale tijd, hoorde ik al V V V DE SAQ seinen, precies op frequentie.
Eigenlijk was het experiment toen al geslaagd voor me…maar je blijft luisteren naar de uitgezonden boodschap. Die wordt met de hand geseind, maar dat is bijna niet te horen, zo strak als die operator seint. Na de boodschap was alles nog sneller ingepakt en na nog een kopje koffie kon ik voldaan weer terug naar huis. Via internet mijn luisterrapport ingestuurd en binnenkort krijg ik dan een mailtje met mijn QSL-kaart. De antenne blijft nog even in elkaar, wachtend op de uitzending van 24 december as. Daarna moet alles weer terug op de haspeltjes en de antenne weer los genomen worden. Ik wil nog wel een keer een vergelijk doen, de oude setup en deze nieuwe setup in combinatie met een raamantenne en actieve antenne a la PA0RDT. Mocht iemand dit ook eens willen doen, ‘schiet mij aan’ tijdens onze bijeenkomsten en ik kan je van alle info voorzien.
Best 73es t u, Rick PA5NN
https://cdn.veron.nl/images/afdeling/A03-Amersfoort.png00Secretarishttps://cdn.veron.nl/images/afdeling/A03-Amersfoort.pngSecretaris2024-12-08 15:59:322024-12-09 12:47:06Luisteren naar SAQ 100 jaar
Ook dit jaar hebben amateurs van onze afdeling zich ingezet tijdens de Friese Elfsteden Contest: Hans (PE1KWH) en Gerard (PH3T) vertrokken naar Workum om het station met de roepletters PE11W in de lucht te brengen. Op zaterdagmiddag werd het eenvoudige station opgebouwd: een vertical voor 2 meter op een uitschuifmast van 7 meter en een windom antenne op een andere mast van een meter of 9 hoog. Als zendontvangers werden een Icom IC-9700 en een Elecraft K3s meegebracht.
Somewhere under the rainbow
Op zondagochtend kwam Gert (PA2LO) naar Workum om de mannen tijdens de contest te ondersteunen. De condities op 2 meter leken behoorlijk goed te zijn: in de avond en de uren voor de start van de contest werden er stations tot ver in het buitenland gewerkt, voornamelijk in FT8. Tijdens de contest zelf werden vooral stations uit de regio 14 zelf gewerkt. Het aanbod buiten Friesland was beperkt.
Hans (PE1KWH)
Op 80 meter was het aanbod van stations redelijk maar er was ook tijd genoeg om even rustig een babbeltje te maken. De condities op 80m waren tijdens deze 40ste editie niet al te best. Zo meldde Henk (PA0HPV) uit Rotterdam per mail: “Ik kan zelf nauwelijks werken op 80 m (ongeschikte antenne en S9+ ruisniveau) maar ik heb wel even geluisterd. PE11W was even na 11 uur het enige station (afgezien van een paar Duitsers) dat hier goed boven de ruis uitkwam” en “Ik hoorde vanavond in de RTD-ronde dat twee OM’s (PA3GVQ en PA3FQH) het op 80 m even geprobeerd hebben, maar het hebben opgegeven. Edwin hoorde zichzelf ook niet op de websdrs Maasbree en Hackgreen waar hij meestal een prima signaal neerzet. Merkwaardigerwijs kwamen Arie PA3A vanuit LX en enkele wat verder weg gelegen Duitse stations wel flink hard binnen.”
Ondanks de matige condities werkte PE11W verschillende amateurs uit onze eigen regio (A03): Koos (PA3BJV), Hilde (PA3EKW), Rick (PA5NN) Maarten (PA3EYC), Tijmen (PA3GRM), Peter (PC3M), Mariëtte (PA4UUS) en Klaas PC2K staan in het log van PE11W. We kijken weer met plezier terug aan de deelname. De uitslag van de Friese Elfsteden Contest wordt in januari verwacht.
Team PE11W – Hans, Gerard en Gert
https://cdn.veron.nl/images/afdeling/A03-Amersfoort.png00PA3DTX - Webmasterhttps://cdn.veron.nl/images/afdeling/A03-Amersfoort.pngPA3DTX - Webmaster2024-11-23 18:32:532024-11-23 18:35:34Opnieuw inzet vanuit A03 bij de Friese Elfsteden Contest
Beste amateur van afdeling Amersfoort, zoals aangekondigd houden we ook dit jaar weer de zelfbouwtentoonstelling, op 18 october.
U wordt wederom uitgenodigd om uw fraaie zelfbouwproducten te tonen. We zijn altijd benieuwd wat anderen zoal in elkaar knutselen. Het is echt niet zo van ‘ kijk mij eens’, maar meer van ‘ dit kan allemaal’. Hiervan kan je dan zelf weer ideeën opdoen en afkijken hoe anderen zoal bouwen. Schroom niet om uw bouwsel(s) te tonen hoor! Neem maximaal twee zelfbouwproducten mee. Dit mag van alles zijn, als het maar met de radiohobby te maken heeft. Ook bouwpakketten zijn welkom. Immers, u heeft het zelf moeten bouwen! En meestal wordt de behuizing niet meegeleverd. Hopelijk zullen er in ieder geval een paar ATSAMF radio’s te bewonderen zijn.
Er worden tafels opgesteld waar de bouwsels op tentoongesteld kunnen worden. Natuurlijk gaat het ook om de binnenkant, dus deksels eraf! Schroevendraaiers zijn aanwezig. Het apparaat hoeft niet persé te werken of in gebruik te zijn.
Om nu onnodige vragen voor te zijn, wil ik vragen om een A4tje bij te voegen met daarop:
De naam van de bouwer – call
Wat het voor een apparaat is eigenlijk
Is het een eigen ontwerp, nagebouwd of bouwpakket ?
Geproduceerd door ? Gepubliceerd in ?
Eventuele opmerkingen
Hopelijk kunnen we vele fraaie bouwsels tegemoet zien en inspiratie opdoen.
Best 73es t u,
Rick (PA5NN)
https://cdn.veron.nl/images/afdeling/A03-Amersfoort.png00Secretarishttps://cdn.veron.nl/images/afdeling/A03-Amersfoort.pngSecretaris2024-10-12 14:36:062024-10-12 14:36:30Aankondiging zelfbouwtentoonstelling oktober 2024
De tijd leek omgevlogen. Met de herinnering van het succes van onze TM75LM-activatie 5 jaar geleden, werd opnieuw het plan opgepakt om ter gelegenheid van de 80e herdenking van de bevrijding van Le Muy en de Provence (Zuid-Frankrijk) in 1944 tijdens de Operatie Dragoon, Le Muy opnieuw op de kaart te zetten. Er hoefde dan ook weinig aan te pas te komen om hetzelfde team Maarten PA3EYC, Tijmen PA3GRM, Peter PC3M, Frans PC2F, Peter PE0PSL en ondergetekende te motiveren, de agenda’s te trekken en de data aan te kruisen. Het team voor de TM80LM-activatie was er klaar voor.
De voorbereiding
De blauwdruk was er nog en hoefde alleen te worden afgestoft. Er moest nog het een en ander bekeken worden aan de hand van de zorgvuldig bewaarde TM75LM-evaluatie. Er zijn altijd dingetjes die anders lopen dan gepland. De VERON-velddag in juni bij Maarten PA3EYC was een uitstekende generale repetitie om, behalve de BBQ, ook alle systemen nog eens uitvoerig aan de tand te voelen. Interferentie in sommige PC’s en kabeltjes waren 5 jaar geleden de oorzaak dat er QSO’s werden gemist. Dat werd nog eens goed getest en daar, waar nodig, ondervangen met filters en kilo’s ferriet.
Mijn XYL en ik hadden dit keer ons voorgenomen in plaats van in een rechte lijn richting het zuiden af te zakken, de toeristische route te nemen en van de omgeving te genieten. Via Verdun, ’n stad met veel historie, richting Grenoble met zicht op de Mont Blanc en Gap en naar onze eindbestemming Le Muy, om op 10 augustus de teamleden te kunnen ontvangen. Peter PE0PSL wilde de “zwarte zaterdag” op de Franse snelwegen vóór zijn en was vrijdagmorgen 02:00 uur vertrokken om ’s middags om 14:00 uur op de stoep te staan. Een welkome steun in de logistieke voorbereiding. De XYL’s van Maarten en Tijmen en Peter PC3M met gezin waren dit keer ook van de partij en knoopten er gelijk een vakantie aan vast.
Anders dan 5 jaar geleden hadden we nu 3 dagen om de antennes en de vers uit de mottenballen gehaalde tent op te bouwen, de radio’s te installeren en de antennes te testen.
De Opbouw
Op maandagochtend 10:00 uur werd er onder leiding van Maarten begonnen met het opzetten de 2/6M-mast, de 30/40M vertical, het ophangen van de draadantennes en uitrollen van de kabels. Met de ervaring van diverse velddagen werden er weinig problemen ondervonden. Twee laptops verschilden iets van bediening maar door “Whizzkid” Tijmen opgelost.
Een strak blauwe lucht en nauwelijks wind zorgde er voor dat de temperatuur langzaam maar zeker toch naar een 33ᵒ steeg en noodzakelijk om regelmatig een rustpauze in te lassen. De Spiderbeam zou de volgende dag worden opgebouwd.
In het bevrijdingsmuseum “La Musée de la Libération du Muy” werd een “demo-station” opgesteld met ’n FD-4 antenne vanuit de monumentale toren over de straat. Anders dan 5 jaar geleden hing deze nu niet boven ’n gebouw met airco’s en een gruwelijk ruisniveau. Doordat het dorp Le Muy tussen de heuvels ligt heeft dit geen geweldige mogelijkheden voor wereldbereik.
Op woensdag de 14 augustus waren we ook ruim klaar voor de aftrap en wilden enkele leden al uit de startblokken. De renpaarden moesten nog even geduld hebben. De invasie was tenslotte op de 15e pas van start gegaan.
Het was opnieuw ’n warme dag geweest, alles was klaar voor de start en ’n prima gelegenheid voor een uitgebreide BBQ waar de voor deze speciale gelegenheid “Maroon” kleurige TM80LM-polo’s (Maroon = kleur van de Para baret) voor ‘t team werden uitgedeeld door Peter PE0PSL.
Naarmate de avond en de gezelligheid vorderde, kondigde zich echter een spelbreker aan. Een inktzwart lucht trok voor de avondzon en de temperatuur daalde in snel tempo met in de verte de eerste donder. De hoop dat alles langs zou drijven vervloog snel nadat de eerste dikke druppels regen vielen. Alles en iedereen moest in dekking onder de overkapping maar dat bleek niet voldoende. De onweersbui brak in alle hevigheid los met enkele blikseminslagen in de buurt en harde windvlagen. De horizontale regen dwong ons naar binnen om daar het natuurgeweld af te wachten. Het werd er niet minder gezellig om. In korte tijd viel er 50mm water. Het zwembad hoefde voorlopig niet te worden bijgevuld.
Rond 22:00 uur luwde ’t geweld en werd het droog. Frans PC2F en ik waren benieuwd hoe we de tent en antennes zouden aantreffen. Bij aankomst op de top konden we gelukkig constateren dat de tent er nog stond evenals de antennes. Echter er bleek zeker 100L water op het tentdak te liggen, een buis van de tent was gebroken, enkele tentlijnen geknapt, rotorklokken drijfnat en de glasvezel 30/40M vertical lag om. Gelukkig niet beschadigd en was alleen ingeschoven en omgevallen. De rest van de antennes bleek intact.
De activatie
Het plan om op 00:00 uur 15 aug de activatie te starten was helaas niet te realiseren. Voor een goede inventarisatie van de schade en eventuele reparatie was daglicht nodig voordat we verder konden. Na de onweersbui was er
’s nachts ’n stevige mistral-wind opgestoken en lag de temperatuur aanmerkelijk lager. Een aangename verfrissing maar had ook gezorgd voor het losdraaien van een bevestigingsbout waardoor de Spiderbeam in de wind rondtolde met ’n mogelijke coax-breuk tot gevolg. De Spiderbeam moest dus naar beneden. Een extra vertraging in de activatie. Het laten zakken van de mast kon pas beginnen nadat iedereen aanwezig was want de handjes, incluis die van Niels de zoon van Peter PC3M, waren hard nodig om in deze wind alles in bedwang te kunnen houden. Om 10:32 uur waren we eindelijk klaar voor de start en werden de eerste stations gelogd. Het had erger kunnen uitpakken.
Voorafgaand aan het evenement was er via verschillende fora voldoende reclame gemaakt. Dit keer ook met hulp van PA0ETE die in zijn Daily Minutes via de 125kW zenders van WRMI in Miami extra publiciteit had gegeven in de VS en Canada. Of we daardoor meer stations uit Noord Amerika hebben kunnen werken moet blijken uit de evaluatie.
De pile-up op de verschillende banden begon goed op gang te komen vergelijkbaar met, zoals Peter PC3M het beschreef, 5 jaar geleden met ’n qso-rate op SSB van soms meer dan 200/uur. Dat is druk! Het liep lekker door waarbij Frans PC2F in de avond op 6m met 100W in FT8 ZS6NK werkte. Goed voor 7815Km.
Gedurende de dag kwamen allerlei mensen ’n kijkje nemen naar wat er allemaal op die heuvel gebeurde. Sommige Fransen vonden ’t heel bijzonder dat Nederlanders een Frans dorp op de kaart zetten.
Opeens stond daar ook Peter M0XCX (nog ’n Peter) en zijn vrouw. Hij had de Spiderbeam ontdekt en herkend en was gelijk maar naar boven gereden. Hij werd gelijk door Frans onder de arm genomen en rondgeleid.
Tot laat in de avond, met op de achtergrond het bevrijdingsvuurwerk in diverse dorpen, bleef ’t druk op de banden. Om 23:30 uur begon echter de vermoeidheid toe te slaan en de activiteiten op diverse banden af te nemen. Tijd om de apparatuur af te koppelen en op te ruimen.
Bevrijdingsdag Le Muy De 16e aug de dag van de bevrijding van Le Muy begon somber. Een loodgrijze lucht en regen voorspelde niet veel goeds. Wij zouden ons als TM80LM-Team gaan presenteren in onze speciale polo’s. Een drijfnatte polo is natuurlijk geen gezicht.
Pluvius was ons gunstig gezind want nadat de parade ‘n half uur werd uitgesteld, niet ongebruikelijk in Frankrijk, brak de zon door, droogden de natte straten en werd ’t zelfs warm.
De Bevrijdingsdag van Le Muy op 16 augustus staat in het teken van een aantal ceremonies en de “Parade de la Libérateurs”, dit keer met 6 tanks (privé-bezit) en ruim 150 voortuigen.
De prefectuur, de commissaris van de president in het departement, had voor deze 80e herdenking wat dieper in de buidel getast en was er ’n Dakota C-47 transportvliegtuig en 2 Harvards gecontracteerd die verschillende rondjes vlogen om de parade op te leuken. Het mocht wat kosten.
Gebruikelijk is dat de gemeente Le Muy voor de deelnemers ’n lunch aanbiedt waaronder ook leden van het bevrijdingsmuseum en het TM80LM-Team die voor deze speciale gelegenheid hieraan gelieerd was. Met de wetenschap van 5 jaar geleden keken wij er al naar uit. De lunch werd geopend door de Burgemeester die gelukkig dit keer naliet de “Marseillaise” aan te heffen. Waarschijnlijk was dat door wat problemen met stemzuiverheid afgeraden.
Onverwacht vroeg de aanwezige Amerikaanse Militair Attaché het woord en werd Thierry Martin, een van de hoofdorganisatoren in Le Muy, in het zonnetje gezet met een speciale plaquette, ondertekend door de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken. Een bijzondere eer.
Daarna werd het tijd voor ’n hap en drankje. Een prima paella werd geserveerd en weggespoeld met uitstekende wijnen van de lokale Chateau’s Les Preyres en Font du Brock. Een Franse lunch is heel wat anders dan ’n Nederlands broodje kaas en een glaasje fris. Laat in de middag waren we terug van ’n vermoeiende dag en hebben de activatie even op ’n laag pitje gezet.
Na al die festiviteiten moest er zaterdag toch maar eens flink tegenaan gegaan worden. We hadden nog flink wat qso’s in te halen.
Er stond weer een stevige wind die de vertical rond boog en waarbij de spiderbeam opnieuw flinke klappen te verduren kreeg. Het zeil wat over de tent gespannen was als extra regenbescherming klapperde zo hard in de wind dat het soms de verstaanbaarheid bemoeilijkte. Om 09:30 uur was ’t team op stoom en de eerste stations in het log.
De pile-up kwam weer goed op gang totdat Tijmen ‘s middags al merkte dat er veel onweersactiviteit was. Radarbeelden vertelden dat er weer ’n zeer actief front vanuit het westen naderde. We waren gewaarschuwd en wisten dat we actie moesten ondernemen. In de verte werd ’t langzaamaan opnieuw steeds donkerder. De hoop op dat de bui zou langsdrijven zagen we vervliegen toen er een witte regenmuur naderde die weinig goeds voorspelde.
Een hectisch moment voor een spoed-evacuatie van de apparatuur. Binnen 15 min was alles losgekoppeld en veilig opgeborgen en tentlijnen extra vastgezet voordat de bui losbarstte. Opnieuw ’n paar flinke onweersklappen, ’n paar spatten regen en toen… droogde alles op.
De inkzwarte lucht bleef hangen en verplaatste niet meer. Toch te riskant om alles weer op te bouwen. Die avond hebben we ’n tussentijdse evaluatie gehouden. Toch nog 1150 qso’s gescoord.
Zondag de laatste dag van de activatie was eindelijk ’n dag zonder weertegenslag. Om 09:30 de 1e stations, een mooie temperatuur, een licht windje en opnieuw aanloop van wat belangstellenden.
Om 17:00 uur was ’t mooi geweest met 613 qso’s in het log. Ondanks het enthousiasme om nog even door te gaan moest er ergens ’n einde zijn. De apparatuur moest nog ingepakt en de BBQ stond weer te wachten met een borrel ter afsluiting.
Terugblik
Terugkijkende naar alles wat we in deze week hebben gedaan en meegemaakt heeft iedereen er een goed gevoel over. We hebben genoten van het evenement, de samenwerking van het team ondanks de tegenslagen, de omgeving en de gezelligheid tijdens de BBQ’s en Franse lunch.
Hans (PA2JWN)
https://cdn.veron.nl/images/afdeling/A03-Amersfoort.png00PA3DTX - Webmasterhttps://cdn.veron.nl/images/afdeling/A03-Amersfoort.pngPA3DTX - Webmaster2024-09-13 11:41:522024-09-13 14:08:50TM80LM – Special Event Station
Sinds april 2020 is er elke week weer de Ronde van Amersfoort. Het kwam min of meer noodgedwongen tot stand vanwege de corona periode. We moesten allemaal thuisblijven. Bij elkaar komen was uit den boze.
Iemand van het bestuur lanceerde het idee om weer een wekelijkse radio ronde te houden. Weer, want in een ruime periode van voor en na de eeuwwisseling was er ook elke week een Ronde van Amersfoort. Tja en omdat ik er al de nodige ervaring al had opzitten, meer dan 1000 in die tijd, was het logisch dat ze mij er om vroegen. Kan er weer een ronde komen op een vaste tijd en frequentie dat door iedere amateur gebruikt kan worden zonder hoog technische middelen te gebruiken. Er werd gekozen voor uitzendingen via de 2 meter repeater PI2AMF op 145.625 MHz. Deze is ‘gewoon’ te werken zonder een subaudiotoon want dat zou zoals bij vele repeaters nu blijkt bijna de doodsteek zijn van het repeater amateur experiment. Alleen moet de amateur standaard zorgen voor een 600 kHz shift bij het zenden maar dat is op bijna elk apparaat aanwezig.
De eerste ronde kwam in de lucht op 15 maart 2020. De ronde wordt gehouden onder de roepnaam van de club call van de afdeling Amersfoort: PI4AMF. Ook werd enkele maanden PI75AMF gebruikt ter gelegenheid van het 75-jarig bestaan van de VERON.
Gelukkig was de corona periode na een jaar weer voorbij en konden alle activiteiten als vanouds weer worden opgestart. De ronde bleef trouw doorgaan elke zondagavond om 20.30 (lokale tijd) tot aan 13 maart 2022. We konden weer alles doen daarom was het na 105 rondes wel genoeg geweest werd gedacht.
Toch kwam er daarna vanuit de afdeling steeds de vraag naar voren of er weer een ronde kan komen. Na rijp beraad werd deze op 2 oktober 2022 dan ook maar weer hervat en tot op heden zijn al meer dan 200 rondes de revue gepasseerd.
Wat doe je nu in zo’n radio ronde? Welnu het is een prachtig middel om informatie uit te wisselen en te delen. Activiteiten aan te kondigen, technische onderwerpen bespreken en sociale aspecten en meningen te peilen.
Daarom is er al direct gekozen om een deel van de rondetijd te besteden aan informatie, dat bestaat uit een aantal vaste rubrieken die belangrijk zijn voor onze regio. Uiteraard met uitgebreid aandacht voor de activiteiten in de regio en verslagen van de gebeurtenissen daarvan.
Elke week is er een propagatie verwachting, de komende contesten worden toegelicht en regio activiteiten extra belicht. Radio markten elders worden ook niet vergeten. Bovendien geeft Roel PB0ACU elke week een rapport van DX en Special Event Stations wat in de regio allemaal te werken was. Dat doet hij nu al meer dan een jaar elke week opnieuw. Er is uitgebreid aandacht voor nieuwe technische ontwikkelingen die voor ons amateurs van belang zijn, maar ook uitleg over war ‘moeilijke’ (technische) onderwerpen. Of die misschien toch wat extra uitleg nodig hebben. Van alles is er al voorbij gekomen en zal zeker ook nog voorbij gaan komen, want de (technische) amateurwereld is volop in beweging.
Het programma ziet er als volgt uit. Eerst de opening met wat gegevens over de algemene situatie in Leusden vanwaar de uitzending plaatsvindt. Daarna kan men zich inmelden. Je kan erbij vermelden alleen voor de lijst dan weet iedereen dat je aanwezig bent maar dat je alleen luistert. Vervolgens gaan we ieder langs waarin informatie wordt gegeven over wat je in de week bent tegengekomen, hebt beleefd of worden vragen gesteld. Nadat ieder die dat wilde de microfoon heeft gekregen komt het informatieblok. Het lijkt op een soort podcast. Je hoeft alleen maar te luisteren. Daarna ben je geheel op de hoogte wat er in de komende week in de regio en in het algemeen zich voor de zendamateur gaat afspelen. De ronde wordt rond 21.30 uur afgesloten.
Met de ronde worden veel amateurs, maar ook niet amateurs bereikt. Immers de 2 meter repeater van Amersfoort heeft een goed bereik over de regio. Een bericht bereikt in een keer vele amateurs.
Het internet zorgt voor veel info, maar dat zal een ieder zelf moeten opzoeken. In de ronde wordt alle belangrijke info daarvan doorgegeven. Wil je je activiteit kenbaar maken aan zoveel mogelijk amateurs geef dat dan door in de ronde. Als je die activiteit wilt delen via een website of mailt aan anderen stuur dan ook een CC naar onderstaand adres. Je weet dan zeker dat het hier in de regio bekend wordt. Soms bereikt belangrijke info de ronde niet, omdat het alleen via een bepaalde website en vaak ook nog enkele dagen voor de activiteit bekend wordt gemaakt. Dat is jammer voor alle moeite die men doet om die activiteit te organiseren. Het is een kleine moeite om het ook op tijd via een CC door te geven zodat iedereen er kennis van heeft.
De Ronde van Amersfoort is er elke zondagavond op de frequentie 145.625 MHz. Aanvang 20.30 uur. Geen 2 meter ontvanger? Toets in je webbrowser: websdr.pi1utr.ampr.org. Toets daar linksonder in de frequentie 145.625.000, kies bij sound HTML5 en klik daarnaast op start audio. Zo kan je altijd en overal de Ronde van Amersfoort op de zondagavond beluisteren.
Het adres voor je info: pa3ayq@veron.nl.
Evert – PA3AYQ
Bron foto:RCAMF.nl
https://cdn.veron.nl/images/afdeling/A03-Amersfoort.png00PA3DTX - Webmasterhttps://cdn.veron.nl/images/afdeling/A03-Amersfoort.pngPA3DTX - Webmaster2024-08-22 19:16:502024-08-22 19:46:03Elke zondagavond de Ronde van Amersfoort
Het weekend van 27 en 28 juli werd de jaarlijkse Islands On The Air (IOTA) contest gehouden. Al sinds 2017 zijn er een paar enthousiastelingen in onze afdeling die tijdens deze radiowedstrijd de eilandengroep EU-146 (Zuid-Hollandse en Zeeuwse Eilanden) activeren. Dit jaar deden ze dat met de bijzondere roepletters PE146U.
Op vrijdag vertrok de opbouwploeg bestaande uit Gerard (PH3T), Maarten (PA3EYC) en Gert (PA2LO) naar Schouwen-Duiveland. Nog voor de zon onderging achter de Zeeuwse dijken hadden amateurs het tijdelijke station operationeel. Met de aankomst van Peter (PC3M) en Tijmen (PA3GRM) op zaterdagochtend was het operationele deel van het “team PE146U” compleet. Het laatste lid van de PE146U-crew, Hans (PE1KWH), kon dit jaar helaas niet van de partij zijn. Voorafgaand aan de IOTA contest heeft hij echter de nodige technische ondersteuning gegeven om de deelname mogelijk te maken.
PE146U: velddag-stijl De set-up die gebruikt werd is vergelijkbaar met waarmee in onze regio tijdens velddagen wordt gewerkt: op de TA16-mast van de afdelingsaanhanger staat een multiband antenne voor 10, 15 en 20 meter en er is een windom voor de lage banden. De multiband-antenne die we in Zeeland gebruiken is echter geen yagi-antenne maar een hexbeam. Het kan in Zeeland behoorlijk waaien dus een antenne met een wat lagere windlast in de mast, zoals de hexbeam, is verstandig. Als zendontvangers gebruikten we twee Elecraft K3S-radio’s terwijl twee SPE 1.3 amplifiers voor een paar dB versterking zorgden. Om tegelijkertijd op dezelfde antennes te kunnen werken, wordt er gebruik gemaakt van tri-plexers en bandpassfilters.
(Bijna) 24 uur actief
Tijdens de wedstrijd zijn de twee stations, met uitzondering van een korte pauze om samen te dineren, de volle 24 uur in de lucht geweest. Het weekend was een goede oefening in het snel kunnen op- en afbouwen van een competitief (dx-pedition) station en het werken aan onze individuele contest-skills. Daarnaast was het vooral ook weer een heel gezellig radio-weekend met supermooi weer en een log waarin aan het eind van de contest ruim 2.500 QSO’s stonden.
Heb je een QSO gemaakt met PE146U? Dan ontvang je binnenkort de speciale QSL-kaart via het bureau. Het is niet nodig om een QSL-kaart terug te sturen.
Team PE146U:Maarten (PA3EYC), Gerard (PH3T), Hans (PE1KWH), Tijmen (PA3GRM), Peter (PC3M) en Gert (PA2LO)
https://cdn.veron.nl/images/afdeling/A03-Amersfoort.png00PA3DTX - Webmasterhttps://cdn.veron.nl/images/afdeling/A03-Amersfoort.pngPA3DTX - Webmaster2024-07-29 15:12:562024-07-29 15:13:50PE146U: ruim 2.500 QSO’s in het log
Zoals 5 jaar geleden zullen van 15 t/m 18 augustus 2024 ter gelegenheid van de 80e herdenking van de bevrijding van Le Muy en de Provence (Zuid-Frankrijk), Hans (PA2JWN), Maarten (PA3EYC), Tijmen (PA3GRM), Frans (PC2F), Peter (PC3M) en Peter (PE0PSL) (Elst) de call TM80LM (Libération du Muy) activeren.
Tijdens de “Operation Dragoon” op 15 augustus 1944, de 2e invasie in Frankrijk, 1,5 maand na D-Day in Normandië, landden geallieerde strijdkrachten (+300.000 mansch.) in Zuidoost-Frankrijk op de stranden van St-Raphaël, Ste-Maxime, St-Tropez en Cavalaire-sur-Mer. Door een 2e front in Frankrijk te creëren was het geallieerde plan om met een zogenaamde “tangomvatting” vanuit het noorden en zuiden de Duitse eenheden te dwingen uit Frankrijk terug te trekken. Tevens was van groot belang om de vitale Zuid-Franse havens Marseille en Toulon in handen te krijgen om de geallieerde logistiek op orde te krijgen. De geallieerde aanvoer in het noorden stagneerde door de bij Arromanges (Normandië) aangelegde maar overbelaste kunstmatige haven.
Le Muy, gelegen tussen Fréjus en Toulon met van oudsher een agrarisch handelscentrum met vooral op zondag een relatief grote markt, Wegen, grote en kleinere, komen in ’t dorp tezamen. De DN7 in oost-westelijke richting Fréjus richting Toulon en de D1555 in noord-zuidelijke richting Draguignan richting St-Maxime aan de kust. Het dorp werd daardoor van tactisch belang voor de aftrap van het zuidelijk deel van de operatie Overlord, de Operatie Dragoon.
Om te voorkomen dat Duitse eenheden, gelegerd in Draguignan, tijdens de invasie de Duitse kustverdediging konden versterken, had de 1e ABTF (Airborne Task Force) de taak, om met ruim 9000 parachutisten (US, GB, F) in de vroege morgen van 15 augustus 1944 rondom het dorp Le Muy te landden en het gebied te blokkeren. Daarbij tevens de DN7 veilig te stellen voor de opmars van de Franse Armee B (+255.000 mansch.) richting Toulon en Marseille. Na een 1e poging op 15 augustus het dorp, met ruim 500 verschanste Duitse troepen, te bevrijden lukte dat pas de volgende dag.
De bevrijding van de Provence wordt, en op 16 augustus in Le Muy, met veel festiviteiten herdacht. Om de 5 jaar pakken de Fransen groots uit met parades en de Marine voor de kust. Als zijn agenda het toelaat bestaat de kans dat de Franse President E. Macron Le Muy en mogelijk het museum bezoekt.
TM80LM zal actief zijn vanuit het “Musée de la Libération du Muy (Bevrijdingsmuseum van Le Muy), Tour Charles Quint, DN7 Le Muy (Qthloc: JN33GL)
Vrijdag 21 juni houden we voor leden van onze afdeling een zomerbarbecue bij Radio Club Bunschoten (Haarbrug 10-B).
Deelname aan de barbecue kost € 10,00 en voor € 10,00 euro extra mag je ook je partner mee laten eten.
Geef je voor 14 juni op, zodat we de slager en de slijter aan het werk kunnen zetten.
Opgeven (en betalen) doe je bij onze penningmeester Tijmen de Jong (PA3GRM) (tijmenn@kpnmail.nl), giro: NL30 INGB 0003 8884 04 – t.n.v. VERON Amersfoort – met vermelding van naam, aantal personen en eventueel call of NL-nummer.
Inloop vanaf 18.30, start om 19.00 uur.
We hopen jou (en je partner) te zien tijdens de BBQ!
https://cdn.veron.nl/images/afdeling/A03-Amersfoort.png00PA3DTX - Webmasterhttps://cdn.veron.nl/images/afdeling/A03-Amersfoort.pngPA3DTX - Webmaster2024-06-07 12:00:022024-06-08 19:15:43BBQ 2024 op 21 juni, geef je op voor 14 juni
Waar sommige afdelingen hun deelname aan de velddag ‘last minute’ hebben moeten afblazen door de overvloedige regenval, heeft de afdeling Amersfoort gewoon de stoute schoenen (al waren dat in dit geval laarzen) aangetrokken om een mooie activiteit neer te zetten.
Ook op onze velddaglocatie was dat niet eenvoudig: het veld in de Arkemheense polder was te nat om het gras fatsoenlijk te kunnen maaien en alleen met grof geschut en een paar flinke laarzen was het mogelijk om de antenneopstelling in het sompige veld op te zetten. Dat daarbij flinke sporen in het weiland zijn achtergelaten mag de pret niet drukken.
De opzet van de velddag is door de organisatie dit jaar gewijzigd naar multi-mode. Onze velddag-crew besloot om mee te doen in de koningsklasse: categorie A: Multi operator, multi transmitter Mixed (MOMT). In de praktijk betekent dit dat er tijdens de velddag twee stations beschikbaar zijn: één volledig ingericht voor CW en één voor contacten op SSB. De uitdaging voor onze afdeling is vooral om voldoende operators beschikbaar te hebben om beide stations 24 uur te bemannen: waar we in het verleden nog wel eens om CW-operators verlegen zaten, zien we tegenwoordig een tekort aan SSB-operators ontstaan.
De opbouw Op zaterdagochtend waren Tijmen (PA3GRM) en Maarten (PA3EYC) al vroeg uit de veren om de beam voor 10, 15 en 20 meter in elkaar te zetten. Niet veel later meldden Gert (PA2LO), Rick (PA5NN), Peter (PC3M), Koos (PA3BJV) en Hilde (PA3EKW) zich voor de opbouw. Klaas (PC2K) kwam ook even langs en verraste de noeste werkers met een gevulde tas met versnaperingen. Klokslag 17.00 uur was de hele set-up gereed en getest en konden meteen de eerste verbindingen worden gemaakt.
Op CW liep het aanbod het hele weekend lekker door. Logisch omdat de omliggende landen dit weekend óók allemaal hun CW-velddag houden. Op SSB was het moeizaam om deelnemers te vinden die meededen aan de velddag. In het SSB-log zijn dan ook veel rapporten met 59 001 terug te vinden. Door het gebrek aan aanbod vonden de SSB-operators van PI4AMF de nieuwe opzet van de velddag nog niet zo geslaagd. Aan de andere kant gaf de rust op SSB wel de mogelijkheid om een aantal andere dingen uit te proberen. Een deel van de bij de velddag aanwezige amateurs is bezig met de voorbereidingen voor een activiteit in Frankrijk (TM80LM). Omdat het SSB-aanbod tegenviel, werd de tijd maar gebruikt om nog even een 2- en 6-meter station op te bouwen. Frans (PC2F) heeft deze stations bemenst. De rust gaf Tijmen de gelegenheid om aan de aanwezigen een demonstratie te geven hoe over satellieten gewerkt kan worden. Met een eenvoudige portofoon en de antenne op het bemande ruimtestation gericht, waren de QSO’s op de ISS-repeater perfect te volgen.
Als kers op de taart wisten een aantal aanwezigen met de velddag-opstelling “de-heetste-DX-op-de-band” te werken: FT4GL. Het station op Glorioso Eiland (een DXCC die op plek 7 van de most wanted lijst staat) werd op 10 meter SSB in het log gezet.
Naast de radio-activiteiten was er weer voldoende ruimte voor een gezellige barbecue (mede-mogelijk gemaakt door onze afdelingsvoorzitter en zijn XYL) en onderling contact. Ook mochten we verschillende afdelingsleden en hun familieleden als bezoeker ontvangen. Aan het eind van de velddag keken we terug op een geslaagde activiteit. De opzet was dan wel veranderd, maar de inzet op onze velddag was onveranderd groot.
Station
PI4AMF/p
Transcievers
Elecraft K3 en Elecraft K3S
Amplifiers
2x SPE 1.3k-fa
Antennes
Zelfbouw yagi voor 10, 15 en 20
Windom voor 40, 80 en 160m
Stroomvoorziening
Honda Generator EU22i
Operators
PC3M, PA3GRM, PA3EYC, PA2LO, PA3EKW, PA3BJV, PC2K en PC2F.
Zoals jullie hebben vernomen, of niet, vind de CW- en SSB-velddagcontest tegelijk plaats. Waarom weet ik niet, maar de velddagcommissie vindt het nodig om beide velddagen in één evenement te stoppen. Dat betekent dat we ook een dubbele bemensing nodig hebben om de velddag weer tot een goed resultaat te brengen.
Gerard (PH3T) is op vakantie. Daarnaast is Ad Wouterson (PA2PCH) uit Apeldoorn overleden. Ad was de laatste CW-Velddagen bij ons aanwezig om zijn steentje bij te dragen. Dat hij mag rusten in vrede. Dat betekent dat we sowieso enkele mensen missen.
Dit jaar is de velddagcontest op zaterdag 1 juni 17.00 uur tot zondag 2 juni 17.00 uur, 24-uur dus.
Voor 2024 hebben we tot nu toe 4 aanmeldingen. Daarvan kunnen er 3 CW.
Oproep
Wie heeft er zin om met onze clubcall PI4AMF/p aan de velddagcontest in Nijkerk locatie Nekkeveld mee te doen? Er zullen twee K3’s met versterker en filters klaarstaan. Dus daar kan het niet aan liggen.
De velddag is een contest waar het eigenlijk nergens om gaat, maar we willen graag meedoen en winnen, uiteraard. Ik zorg ervoor dat er voldoende te drinken en te eten is. Dus daar kan het niet aan liggen.
Dus heb je tijd, wil je eens ervaren hoe het is om met een contest mee te doen en wil je vooral plezier maken dan doe ik hierbij een oproep om je op te geven. Ook is maar voor één of twee uur.
Aanmelden kan via PA3EYC(at)live.nl. Ik neem dan contact met je op.
Maarten (PA3EYC)
https://cdn.veron.nl/images/afdeling/A03-Amersfoort.png00PA3DTX - Webmasterhttps://cdn.veron.nl/images/afdeling/A03-Amersfoort.pngPA3DTX - Webmaster2024-05-19 13:36:472024-05-19 19:44:46Oproep voor velddag 2024
Op de website van de VERON wordt gebruik gemaakt van cookies. Wij gebruiken functionele cookies voor het goed functioneren van de website, zoals het onthouden van instellingen en het bijhouden van de inhoud van een winkelwagentje. Analytische cookies gebruiken wij ter verbetering van onze website door het bijhouden van bezoekersstatistieken. Voor deze cookies is geen toestemming van de gebruiker nodig.
We kunnen vragen om cookies op uw apparaat te plaatsen. We gebruiken cookies om ons te laten weten wanneer u onze websites bezoekt, hoe u met ons omgaat, om uw gebruikerservaring te verrijken en om uw relatie met onze website aan te passen.
Klik op de verschillende rubrieken voor meer informatie. U kunt ook enkele van uw voorkeuren wijzigen. Houd er rekening mee dat het blokkeren van sommige soorten cookies van invloed kan zijn op uw ervaring op onze websites en de services die we kunnen bieden.
Essentiële Website Cookies
Deze cookies zijn strikt noodzakelijk om u diensten aan te bieden die beschikbaar zijn via onze website en om sommige functies ervan te gebruiken.
Omdat deze cookies strikt noodzakelijk zijn om de website te leveren, heeft het weigeren ervan invloed op het functioneren van onze site. U kunt cookies altijd blokkeren of verwijderen door uw browserinstellingen te wijzigen en alle cookies op deze website geforceerd te blokkeren. Maar dit zal u altijd vragen om cookies te accepteren/weigeren wanneer u onze site opnieuw bezoekt.
We respecteren volledig als u cookies wilt weigeren, maar om te voorkomen dat we u telkens opnieuw vragen vriendelijk toe te staan om een cookie daarvoor op te slaan. U bent altijd vrij om u af te melden of voor andere cookies om een betere ervaring te krijgen. Als u cookies weigert, zullen we alle ingestelde cookies in ons domein verwijderen.
We bieden u een lijst met opgeslagen cookies op uw computer in ons domein, zodat u kunt controleren wat we hebben opgeslagen. Om veiligheidsredenen kunnen we geen cookies van andere domeinen tonen of wijzigen. U kunt deze controleren in de beveiligingsinstellingen van uw browser.
Google Analytics Cookies
Deze cookies verzamelen informatie die in geaggregeerde vorm wordt gebruikt om ons te helpen begrijpen hoe onze website wordt gebruikt of hoe effectief onze marketingcampagnes zijn, of om ons te helpen onze website en applicatie voor u aan te passen om uw ervaring te verbeteren.
Als u niet wilt dat wij uw bezoek aan onze site volgen, kunt u dit in uw browser hier uitschakelen:
Overige externe diensten
We gebruiken ook verschillende externe services zoals Google Webfonts, Google Maps en externe videoproviders. Aangezien deze providers persoonlijke gegevens zoals uw IP-adres kunnen verzamelen, kunt u ze hier blokkeren. Houd er rekening mee dat dit de functionaliteit en het uiterlijk van onze site aanzienlijk kan verminderen. Wijzigingen zijn pas effectief zodra u de pagina herlaadt
Google Webfont Instellingen:
Google Maps Instellingen:
Google reCaptcha instellingen:
Vimeo en Youtube video's insluiten:
Andere cookies
De volgende cookies zijn ook nodig - U kunt kiezen of u ze wilt toestaan: