SSB Velddag 2022: “Zullen we er maar mee stoppen?”

Wie vaker aan radiowedstrijden meedoet, kent het. Zo’n contest waar je je als een roepende in de woestijn voelt. Jij zit er helemaal klaar voor, maar er komen nauwelijks stations terug op je aanroep. De SSB velddag 2022 was zo’n weekend.  

Zaterdagochtend rond 10 uur startte het velddagteam van PI4AMF met de opbouw van het station. Als eerste werden de antennes geïnstalleerd: een drieband yagi (10-15-20m) op de TA16 mast van de verenigingsaanhanger en een windom antenne voor 40, 80 en 160. Daarna werd de partytent neergezet en ingericht, met onder andere een Elecraft K3S en SPE Expert versterker. Als stroomvoorziening stond dit jaar een Honda EU 22i te pruttelen: wat een fijne superstille generatoren maakt Honda toch.

Ook dit jaar waren we ruim op tijd klaar met de opbouw en was er tijd voor een lunch met de traditionele broodjes met knakworst. Klokslag 15 uur zat Peter (PC3M) popelend klaar achter de set en kon het feest beginnen. Dat feest bleef alleen uit: de eerste twee uur kwamen er met moeite 100 stations in het log. Misschien was het te warm voor veel amateurs om in de shack (of buiten) te zitten? Aan ons signaal lag het in ieder geval niet, want verschillende stations uit de VS, Canada en Afrika kwamen terug voor ons met complimenten over het signaal wat we als portable station wisten neer te zetten. Eerder dan normaal zakten we dus maar af naar 40 meter waar wat meer activiteit te vinden was. Maar ook daar was het zeker niet druk. “Zullen we er maar mee stoppen?” verzuchte een van de operators, nadat al een kwartier lang geen nieuwe stations werden gelogd.

Gelukkig kwam juist op dat moment Henriëtte vragen of we kwamen eten. Wat zij weer allemaal op tafel wist te toveren was sowieso een goede reden om even te stoppen. Na het samen nuttigen van de maaltijd werd PI4AMF/p weer in de lucht gezet. In de avond en nacht was het aanbod redelijk, maar zeker niet wild. Tijmen (PA3GRM), Maarten (PA3EYC) en Gerard (PA0PIW) hadden bij vlagen moeite om wakker te blijven achter de set.

Ook op zondag bleef het naar de zin van de operators te rustig. Op 10 en 15 meter was het aanbod beperkt maar werden toch nog wel een paar leuke multipliers in het log gezet, waaronder 3X1A en V55V/p.

Uiteindelijk is de teller blijven staan op ruim 850 QSO’s. Beduidend minder QSO’s dan we gewend zijn tijdens velddagen. Toch was deelname weer een feest, vooral ook dankzij het mooie weer, de fantastische locatie (Polder Arkemheen), de onderlinge gezelligheid en niet te vergeten de gastvrijheid van Maarten en Henriëtte.

Station-beschrijving

Roepletters PI4AMF/p
Categorie B (MOST) Multi operator, single transmitter
Operators PA0PIW, PA2LO, PA3EYC, PA3GRM, PC3M, PE1KWH
TRX Elecraft K3S
Amplifier SPE Expert 1.3k-fa
Antennes Zelfbouw drieband yagi (10, 15, 20m) en Windom 40, 80 ,160m
Antennebevestiging Mobiele TA16 mast op aanhanger en bomen
Stroomvoorziening Honda EU22i aggregaat