VERON A03 – Vakantie antenne vergelijk manifestatie

Na een tweetal antenne battle’s tussen Tijmen (PA3GRM) en Rick (PA5NN), is het weer eens tijd voor wat anders. Nu iedereen zo’n beetje weer aan de vakantietijd gaat denken en plannen maakt, lijkt het een goed idee om eens de beoogde vakantie antennes met elkaar te gaan vergelijken. Na de vakanties hoor je namelijk de wildste verhalen over Superantennes… en dat willen we eigenlijk wel eens bewezen hebben.

Dit bewijs kan verkregen worden door gebruik te maken van de WSPRlite modules van Sotabeams. Er zijn binnen onze afdeling een aanzienlijk aantal mensen die zo’n prachtdoosje bezitten. Daarbij heeft de afdeling zelf ook twee modules. WSPR is een modulatie methode ontwikkeld voor antenne en propagatie onderzoek. Met heel weinig vermogen is het mogelijk behoorlijke afstanden te overbruggen. Deze modules zenden met max 200mW op een frequentie binnen de amateurbanden. Over de wereld verspreid staan geautomatiseerde ontvangers opgesteld die naar deze zendertjes luisteren. Door nu het zendsignaal heel frequentiestabiel te maken kan de ontvanger met een erg kleine bandbreedte gaan luisteren, wat de signaal ruis verhouding aanzienlijk verbeterd. Die ontvangststations melden hun resultaten automatisch naar een algemene database. Sotabeams heeft ook een soort zoek- en presentatieprogramma ontwikkeld, die de informatie via een website weer netjes en bruikbaar weergeeft. Die website geeft een paar nuttige grafieken weer. De leukste is wel de plot op de wereldkaart met jouw antenne als middelpunt. Dan is er ook nog de DX top 10 en de grafiek die de afgelegde afstand tegen de tijd weergeeft. De grafieken kunnen helaas niet direct met elkaar vergelijken worden, er is maar één station per keer te zien, maar we kunnen wel de resultaten of digitaal vergelijken of printen, eventueel op doorzichtig folie en dan over elkaar heen leggen.

Als ‘we’ nu onze vakantie antennes op het veldje van Maarten (PA3EYC) opstellen en dan die WSPRlite modules er aan verbinden, is te zien wat elke antenne individueel ‘doet’ en kunnen we vergelijken wat ze doen ten opzichte van elkaar. Immers, de modules zijn gelijk en zenden bijna gelijktijdig. De zendvermogens zijn gelijk, de ontvangers zijn gelijk, de grond waarop de antennes staan is gelijk, de weersomstandigheden zijn gelijk en de propagatie is gelijk, ergo: alleen de antennes zijn de verschillende factor. Enige restrictie voor onze test is dat er het liefst op 20 meter getest wordt. De 40 meterband kan ook wel gebruikt worden, maar daarvoor heeft het moduultje een extra filter voor nodig en niet iedereen heeft die bij zijn module. Het veldje van Maarten is niet megagroot, dus het zal een beetje schipperen worden als er veel antennes op komen te staan. O ja, er staan GEEN bomen op het veldje, dus zelf je mastje regelen.

Ik zal voor de ‘waterdichte behuizing’ en accu’s met DC/DC convertors zorgen!!!  En ik neem ook nog wel een paar verloopjes mee, van BNC naar SMA en van PL naar SMA. (er is er altijd wel één die het vergeet….toch?)  Hopelijk zijn er genoeg WSPRlite-modules te leen voor de ‘niet-hebbers’.

De opstel/begin datum zal zaterdag 15 april vanaf 10:00 uur zijn. De accu’s kunnen het wel een paar dagen uithouden, dus einde test is MINIMAAL zondag avond, liefst wat langer. Even voor de start zal er een artikeltje op de site komen, waarin uitgelegd wordt HOE je de resultaten kan zien en wie wat doet.

Hopelijk zullen we dan die befaamde Superantennes te zien krijgen EN hebben we tijd genoeg om ze na te bouwen voor de vakanties.

Praktisch gezien wil ik een paar zaken weten:

  1. WIE doet er mee?
  2. Kan je antenne ook op 20 meter werken? of ‘moet’ het 40 zijn?
  3. Wie heeft er zelf een WSPRlite module en met bandfilters?
  4. Heb je zelf een verloopje van je gebruikte plug naar SMA?
  5. Wat voor antenne neem je mee en hoeveel plek heeft die ongeveer nodig?

Mail mij de antwoorden op die vragen en ik ga plannen en kijken of er evt. een module te leen is, mocht je die nodig hebben.

Gebruik ‘PA5NN –at-  VERON –punt- NL

 

Best 73es t u all,

Rick (PA5NN)