Zelfbouw project ATSAMF

Op dinsdag 15 september mochten we weer verder met de bouw van ons transceiver project ‘ATSAMF’. Met bijna volle bezetting op dezelfde locatie, maar in een grotere ruimte met meer ruimte tussen de stoelen.

Rick (PA5NN) voor de klas

Na een welkomstwoord was er aandacht voor het gedeelte dat door diverse deelnemers al gebouwd was.

Daarna verder met de bouw: het laagfrequent deel. Deze print bestaat uit twee delen. Als eerste de audio aanpassing, het lf-filter en de audio voorversterker, gevolgd door de eigenlijke eindversterker. De werking werd uitgelegd en aangevuld met tips en trucs voor de bouw.

Na de pauze was het de beurt aan het hart van de transceiver, de controller-print. Op zich is deze print eenvoudig te bouwen. De complexiteit zit in de micro controller, een Arduino Nano. Als je die als ‘IC’ beschouwt is er niet veel aan, maar hoe meer je je er in verdiept, hoe complexer het wordt. Gelukkig voor ons is software al panklaar aangeleverd door Camil (PA5ET).

Na deze uitleg kon de uitreiking van de bouwpakketjes beginnen. Samen met de benodigde documentatie hebben de bouwers drie weken om het een en ander in elkaar te zetten.

Zo ziet fase 2 eruit

Op de volgende bijeenkomst zullen we weer elkaars werk bewonderen, eventuele vragen beantwoorden en misschien nog wel wat meetwerk verrichten. Dan is ook Camil aanwezig om het programma toe te lichten, aangevuld met uitleg hoe je de werking een beetje aan kan passen.

Al met al weer een geslaagde avond waarbij het eindresultaat weer een stapje dichterbij is!