Lezing Special Event Station TM75LM

Op de afdelingsavond van 12 april jl heeft Hans (PA2JWN) een lezing gehouden over een Special Event Station wat hij zelf gaat activeren vanuit Frankrijk deze zomer. Hans verblijft ieder jaar langere tijd in het zuiden van Frankrijk in de omgeving van Le Muy, een gemeente in het departement VAR.

De aanleiding voor het activeren van dit Special Event Station, TM75LM, heeft een historische reden. Dit jaar is het namelijk 75 jaar geleden dat Le Muy bevrijd werd door de geallieerden.

Hans nam ons daarvoor in zijn presentatie 75 jaar terug mee in de tijd, naar 1944. Een ieder van ons zal wel weten dat in dat jaar op 6 juni de invasie in Normandië plaatsvond. Wat minder mensen weten is dat op 15 augustus van hetzelfde jaar ook een succesvolle geallieerde amfibische landing heeft plaatsgevonden op de Middellandse Zeekust van Frankrijk. Deze aanval, Operation Dragoon, had als doel het openen van een tweede front in Frankrijk, om de door gebrek aan brandstof stagnerende geallieerde opmars in noord-Frankrijk op gang te houden. De verovering van de grote havens Marseille en Toulon was noodzakelijk voor logistieke aanvoer. Bij deze operatie is op 16 augustus Le Muy bevrijd, wat elk jaar gevierd wordt met nu dus een jubileumjaar.

Hans wist de zaal goed te boeien met zijn mooie verhaal, het was muisstil. Veel feiten en leuke anekdotes (waaronder het dronken voeren van de kustbewaking voordat de aanval plaatsvond) werden door hem verteld.

Tenslotte kwam Hans terug op het Special Event Station.

 

Hans is actief met special call TM75LM van 15 t/m 18 augustus 2019 op de HF-banden.