Radio-amateurs gezocht voor ondersteuning museumactiviteit

Dit jaar vieren we 75 jaar bevrijding. Museum Het Pakhuis in Ermelo viert de vrijheid en herdenkt de oorlogsslachtoffers met de tentoonstelling ‘Verborgen Brieven’. De correspondentie tussen de twee in Ermelo ondergedoken joodse kinderen Bram en Eva en hun ouders staat hierin centraal.

Het verhaal van Bram en Eva

Het is al ruim twee jaar oorlog in Nederland. Ermelo is bezet gebied. Wat zou jij doen als er op een dag een meisje van 10 en een jongen van 8 voor je deur staan, op zoek naar een plaats om te wonen, slapen en eten? Op zoek naar een manier om in leven te blijven?

Stap met Eva en Bram Beem uit Leeuwarden over de drempel van het huis aan de Willem de Zwijgerlaan 14 in Ermelo. Vanaf dit moment krijg je een andere naam, heten je ouders in Leeuwarden ‘oom en tante’ en ben je niet langer joods, maar ga je op zondag mee naar de kerk. Wat zou jij doen wanneer je niet meer bij je ouders woont, je moet doen alsof je iemand anders bent en je je vader en moeder ontzettend mist?

61 verborgen brieven zijn teruggevonden. De brieven die ‘Lini’ en ‘Jan’ schreven aan hun ‘oom’ en ‘tante’ zijn speels, ontroerend, wereldwijs en intiem. In ‘Verborgen Brieven’ ontdek je kleine en grote, bekende en onbekende oorlogsverhalen uit Ermelo. Reis mee met ‘Lini’ en ‘Jan’ en ontdek door hun ogen het Ermelo van de Tweede Wereldoorlog.

Activiteiten

Rondom de tentoonstelling organiseert het museum diverse activiteiten. Een van de activiteiten is gericht op de jeugd en gericht op het thema ‘Communicatie’. Communicatie verloopt niet alleen via de brieven, zoals die van Bram en Eva, maar ook via de radio. Eddy Krijger (PA0RSM) schreef recent al eens over de radio-activiteit in oorlogstijd in onze regio. Om het thema interactief en aantrekkelijk te maken voor jongeren, wil het museum graag een aantal maal een interactieve workshop organiseren waarbij de bekende low-cost kids FM-radio wordt gebouwd. (zie: https://www.veron.nl/activiteiten/zelfbouw/zelfbouw-voor-beginners/fm-radio-zelfbouwproject/)

Helaas is de technische kennis van de medewerkers en vrijwilligers beperkt. Zij zijn daarom op zoek naar een aantal radio-amateurs die het leuk vinden om de educatieve medewerkers van het museum te helpen bij deze activiteit. Het gaat daarbij vooral om ondersteuning van de kinderen tijdens het bouwen van de radio’s: niet ieder kind heeft immers al eens een soldeerbout in handen gehad.

De bedoeling is om deze workshop een paar keer te organiseren. De data worden in onderling overleg vastgesteld. Wil jij museum Het Pakhuis helpen met deze workshops en daarbij jongeren in contact brengen met de magie van radio? Neem dan even contact op met Gert (PA2LO), email: pa2lo@pa2lo.com.