CW Velddag 2021 – Bolhaven Zeewolde

Samen met Koos (PA3BJV), Hilde (PA3EKW) en Dick (PA0MBR) heb ik (PA1LEX) een leuk velddag radio-weekend 5 en 6 juni 2021 gehad bij jachthaven ‘de Bolhaven’ te Zeewolde. Het is een mooie locatie direct aan het Wolderwijd met veel plek voor het plaatsen van de antenne’s.

Nadat we op zaterdag om 15.00 op het terrein aan kwamen zijn we direct gestart met de opbouw van de stations.

We hadden alle drie draadantennes, een uitschuifmastje, coaxkabel en portable zend-ontvangers mee en waren om 17.00 op tijd klaar voor de start van de velddag contest.

Het diner werd ter plekke boven houtskool bereid door Rick (PA5NN), op het menu stond een perfecte zelfgemaakte chili con carne, aangevuld met een dubbel biertje.

Hoewel het weer zaterdagavond  wat minder werd, hebben we ons prima met de radio’s vermaakt en stonden er snel 150 verbindingen in het logboek.

Na een goede nachtrust en een ontbijtje waren we de volgende dag met een stralend zonnetje al weer snel QRV.

Halverwege de zondagochtend kregen we bezoek van Nienke (PD3NKR), Kees (PA0CWO), Gerard (PA0PIW) en Gert (PA2LO) voor een gezellig onderling QSO. Met behulp een drone zijn er ook mooie opnames vanuit de lucht gemaakt.

In de middag heb ik toch nog 50 verbindingen gemaakt waardoor het totaal op 200 QSO’s komt. Na afloop van de contest hebben we op ons gemak de stations weer afgebouwd en nog even lekker na genietend in het zonnetje de dag met een pizza en een biertje afgesloten.

Zoals je ziet hebben we een prima weekend gehad en we gaan dit zeker volgend jaar herhalen!

Van PA3BJV/PA3EKW

Voor ons een fijne ervaring, om zo een velddag eens weer mee te maken, het was inmiddels lang geleden voor ons.

Voorbereiding

Ik heb van Spyderbeam de 12 meter mast gebruikt, daar bij een grijze pvc pijp 75 mm, 1 meter lang.De Spyderbeam mast past daar precies in.De pijp dient alleen als voet door de 12 mtr mast. Eerst met een grondboor een gat in de grond gedraaid 80 cm diep. Dan de grijze pijp erin. Deze stond mooi stevig, geen tuien benodigd. Hierna de 12 meter mast voorzien van 20 meter antenne draad, gewoon opwikkelen.

Aan de onderzijde op de mast op 1 meter hoogte zit een klem met daarop een strook printplaat en een grote variabele condensator 1432 PF. Met  diverse draadbrugjes is het geheel afstembaar in diverse opstellingen.
Naast  de antennemast een goede aardpen van koper met hieraan koperdraden van 20 meter lang bevestigd en ,in het water in geworpen.
Het resultaat een spetterende aarde, het geheel werkte zeer goed!

Het was leuk om weer eens wat te experimenteren met oude beproefde techniek , kortom een mooie velddag.

We hebben de volgende apparatuur gebruikt

PA1LEX
Antennes: Endfed antenne 80/40/20/15/10, Dipool antenne 2×23 meter met tuner.
Transceivers: QRPLabs QCX 40m, Icom 706 en Yaesu FT-DX10
Computer: Windows 10 Laptop met contestsoftware N1MM

PA3BJV/PA3EKW
Antennes: Zelfbouw 12mtr
Transceivers: FT817
Computer: n.v.t.

PA0MBR
Antennes: Endfed antenne 60/20/10
Transceivers: FT817ND + tuner
Computer: n.v.t.

Enthousiast geworden om ook mee te doen aan de velddagen?

De CW velddagen zijn altijd het eerste volle weekeinde van juni, van 13:00 UTC tot zondag 5 september 12:59 UTC.
De SSB velddagen vinden plaats in het eerste volle weekeinde van september, in 2021 dus van zaterdag 4 september 13:00 UTC tot zondag 5 september 12:59 UTC.

Meer info en verdere details

kan je hier lezen.