Verslag SSB-velddag 2019

PI4AMF/PIn het weekeinde van 7 en 8 september werd de IARU-R1 velddag weer gehouden. Onze afdeling deed weer mee met de roepletters PI4AMF/P. De operators waren: Maarten (PA3EYC), Gerard (PA0PIW), Peter (PC3M), Gert (PA2LO), Klaas (PD0ZX), Lex (PA1LEX), Casper (PA1CJ) en Tijmen (PA3GRM).

Op vrijdagmiddag werd een begin gemaakt met het opzetten van de antennes door Maarten, Gerard en Tijmen. Het plan was om de 3 elements beam voor 10, 15 en 20 meter en de 40 meter dipool op vrijdag middag te installeren. Op zaterdag zouden we de verlengde FD4 81 meter draad voor 80 en 160 meter ophangen en de tent opzetten waar de shack in werd opgebouwd. Met de FD4 draad antenne voor 80 en 160 hadden we dit jaar geen problemen, deze werkte in één keer prima. Nog wel even met de rotor aan het stoeien geweest om deze goed draaiend te krijgen, maar dat werd ook creatief opgelost.

Zaterdag 3 uur lokale tijd werd op 20 meter begonnen aan de contest en werden de eerste verbinding in het log gezet. Er was een redelijke flow zodat de eerste 100 verbindingen al snel in het log stonden. Toen de flow op 20 meter wat begon op te drogen werd er overgeschakeld naar 40 meter daar waren weer genoeg stations te werken. Later werden ook op 15 en 10 meter verbindingen gemaakt. Dat telt lekker mee voor het aantal multipliers.

Aan het begin van de avond werd door Maarten de BBQ aangestoken. Henriette had gezorgd voor een lekkere salade en diverse versnaperingen. De hamburgers waren heerlijk en het was weer erg gezellig, we hebben lekker gegeten.

Na het eten moest er natuurlijk nog wat gepresteerd worden en werd er serieus verder gecontest. Toen  de 40 meter was leeg gevist werd er overgeschakeld naar de lagere banden op 80 en 160 meter. Dit liep lekker door, Peter had er echt goed zin in en heeft de nacht shift gepakt, hij werd ochtends vroeg door Maarten en Gerard afgelost. Op 40 meter werden er diverse mooie DX-verbindingen in het log gezet. Zondagochtend stonden er 680 verbindingen in het log.

Het was tijd voor het ontbijt met verse broodjes en een gebakken eitje met spek (Nekkeveld omelet), welke door Maarten en Henriette werd verzorgd.

Zondagochtend ging het met het maken van verbindingen gestaag door, misschien konden we zo de 1000 wel halen. Dit bleek aan het einde van de contest bewaarheid te worden. Totaal zijn er 1050 verbindingen gemaakt, dit is een nieuw SSB-velddag record!

Vanaf deze plaats wil ik, mede namens de overige deelnemers, Henriette en Maarten bedanken voor de verzorging en de gastvrijheid.

Tijmen de Jong (PA3GRM)